Мирослав Хованчик: Може да се очекува нов голем мигрантски бран кон Европа

Мирослав Хованчик, експерт во Одделот за анализа на ризик и статистика во Министерството за внатрешни работи на Словачка, во интервју за МИА вели дека може да се очекува нов голем мигрантски бран кон Европа, но не само од воените зони на Блискиот Исток, туку и од Западна Африка, каде што луѓето таму се соочуваат со последиците од глобалното затоплување.


Антоновски: Новата, реформирана МИА е во чекор со современите светски агенции

Директорот и главен и одговорен уредник на МИА, Драган Антоновски во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на Агенцијата истакна дека тимот на редакцијата постојано вложува, се обучува за најсовремено дејствување, користење на последните технички достигнувања, а на тој начин го дава и својот влог во професионализацијата на македонскиот медиумски простор.


Тони Дескоски, професор по меѓународно право на УКИМ

Со Тони Дескоски, професор по меѓународно право на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, кој беше застапник на Република Македонија пред Меѓународениот суд во Хаг во спорот против Грција за нарушување на Времената спогодба, разговаравме за аспектите за гаранциите при евентуален договор за спорот за името меѓу двете страни.