Connect with us

Рецепти

Сендвич т.н. Монте Кристо

Стопеното сирење во средината на сендвичот Mонте Кристо пружа неверојатно уживање.

Потребни состојки:

– 8 парчиња леб

– 4 парчиња кашкавал

– 8 парчиња салама или шунка по желба

– Бибер по вкус

– 1 јајце

– 2/3 филџан брашно

– 2 лажички прашок за печиво

– ½ лажичка прашок за печиво

– ½ лажичка сол

– 2/3 филџан вода

– Лажица шеќер во прав

Начин на подготовка:

– Направете смеса за поховање – измешајте вода и јајце, а потоа додадете смеса од брашно, прашок за печиво, сол и бибер. Оставете ја смесата во ладилник.

– На парче леб ставете парче салама, врз тоа сирење, па повторно салама и прекријте со уште едно парче леб. Исечете ги сендвичите на половинки или четвртини и прицврстете ги со чепкалка за заби.

– Затоплете масло во длабока тава. Извадете ја смесата за похување од ладилникот, па во неа натопете ги сендвичите така што ќе бидат прекриени од сите страни.

– Пржете ги сендвичите во заграно масло додека не поруменат од сите страни.

– Извадете ги чепкалките, ставете шеќер во прав и послужете ги сендвичите.