На некои од загинатите не можеле да им бидат пронајдени телата, и им се губи секаква трага, особено на странските посетители. Според некои новинарски истражувања, тој фатален ден во градот имало околу 150 гости, странски државјани. Меѓу нив се посочува случајот со двајцата Швајцарци кои избезумено барале брачен пар што исчезнал под урнатините. Нивните деца биле пронајдени, но родителите никаде ги немало. Или друг пример. По земјотресот, во октомври, на делот од хотелот “Македонија” кој останал зачуван, можеле да се видат цвеќиња и парче хартија, на кое на германски јазик пишувало: “Од твојата мајка”.

Никогаш не се дознало името на жртвата што загинала во хотелот ниту името на мајката која дошла од Германија, и го поставила букетот со писмото.

Долго време по земјотресот оние што сѐ уште имаа куќи не спиеја во нив, туку на черги пред домовите, затоа што по земјотресот Скопје сѐ уште се тресеше. Интересна е и приказната како еден американски новинар си го спасил животот. Тој на 25 јули дошол во Скопје и сакал да отседне во хотелот „Македонија“, на местото каде што денес се наоѓа кафулето „Тренд“, но бидејќи таму немало место, вработените не можеле да му дадат сместување.

Новинарот се налутил и побарал сместување во хотелот „Турист“. Тоа што отседнал во „Турист“, наместо во хотелот „Македонија“, го спасило, затоа што хотелот „Македонија“ бил еден од најразурнатите објекти.

Тој бил срамнет со земја. Исто така, има интересна приказна за една француска група што имала претстави во Скопје. Тие сите биле сместени во хотелот „Македонија“. Една Французинка, која била член на групата, со себе го носела своето милениче – мајмунче. Вечерта пред земјотресот мајмунчето си играло со сите гости во хотелот, но вечерта и мајмунчето и газдарицата загинале во земјотресот

Во Скопје престојувал и Брајан Калверт, новинар на Асошиејтед прес, кој за трагедијата напишал: “Сум видел многу ужасни работи и стравотни човечки трагедии. Но никогаш не сум видел нешто што би потсетувало на Скопје. Луѓето овде? Ви се кине срцето кога ќе ги видите”. И нашите новинари имаат голема заслуга за известувањата и пишувањата за трагедијата, особено доајенот на нашето новинарство Јован Поповски, но и повеќето други афирмирани автори, известувачи и аналитичари.

Пишува: Данило Коцевски


Администратор
25/07/2017 20:04