Поранешниот американски потпретседател Ал Гор од администрацијата на Бил Клинтон и финансиерот Дејвид Блад основаа нова странска компанија за управување со капитал, за која велат дека „ќе го смени традиционалниот инвестициски модел наопаку“, давајќи им приоритет на борбата против климатските промени пред краткорочните финансиски приноси.

Фондот, наречен Just Climate, почнува денеска „со мандат да инвестира во решенија што ќе помогнат да се ограничи порастот на глобалната температура на 1,5 C од прединдустриското време“. Според „Фајненшл тајмс“, фондот на Гор првично ќе има финансиска поддршка од „Мајкроросфт“, ирски суверен фонд и меѓународна фондација поврзана со шведска Икеа.

Партнерот на Гор, Дејвид Блад е поранешен директор во слична компанија, Голдман Сакс Асет Менаџмент. Тој посочи дека новата инвестициска група главно ќе се фокусира на приватните пазари и ќе има долгорочен пристап со поддршка на проекти и компании до 15 години во областа на енергетиката, транспортот, градежништвото, земјоделството и другите индустрии, кои се тесно поврзани со климатските промени. Основањето на таков „специјализиран“ фонд доаѓа бидејќи инвестициската индустрија е под зголемен притисок да игра водечка улога во транзицијата кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод, а критичарите велат дека секторот не прави доволно за да ги финансира решенијата за климатските промени или да ги користи своите моќ со акционерите да обликува позитивни промени во практиката. Особено кога станува збор за производителите на фосилни горива.

Пред речиси две децении, Блад го основа Генерацијата инвестициски фонд за управување, исто така со Гора – која ја подели Нобеловата награда за мир во 2007 година за нејзините напори во областа на заштитата на животната средина и преку нејзиниот документарен филм Незгодна вистина – и сега верува дека има потреба да се пазарите на капитал го менуваат начинот на кој се вреднуваат инвестициите со повеќе фокусирање на нивното директно влијание.


Администратор
27/10/2021 16:06