Грчкиот премиер, Кирјакос Мицотакис, денеска повторно застана во одбрана на задолжителната вакцинација за одредени групи од населението, повикувајќи се на членот 25 од грчкиот Устав.

За време на дискусијата со грчката претседателка Кетрин Сакеларопулу пред претставниците на медиумите за динамиката на вакцинирање во Грција, Мицотакис и претседателката се согласија дека е потребно мнозинството грчки граѓани да бидат вакцинирани.

Премиерот истакна дека распространетата делта варијанта на коронавирусот е позаразна од оригиналниот вид, поради што „сега е поважно од кога било порано сите Грци што тоа можат да го сорат и да се вакцинираат“.

-Државата има право да бара од сите граѓани да дадат свој придонес и на тој начин да демонстрираат социјална и национална солидарност, истакна Мицотакис, повикувајќи се на членот 25, став 4 од грчкиот Устав.

Тој рече дека пандемијата е битка во која „оваа генерација мора да победи“ и истакна дека е морална обврска на секој граѓанин да се вакцинира и со тоа да изрази индивидуална одговорност во заедничката борба против вирусот.


Администратор
24/07/2021 18:05