Летните олимписки игри во 2032 година ќе се одржат во Бризбејн, Австралија. Оваа одлука беше донесена денес на седницата на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) во Токио.

Седумдесет и двајца од 80 учесници на сесијата на МОК гласаа за Игрите во Бризбејн, петмина гласаа против. Уште тројца учесници на сесијата беа воздржани од гласање.

Олимпијадата во Бризбејн ќе се одржат летото 2032 година.

Австралија беше домаќин на Игрите двапати во историјата: во Мелбурн (1956) и Сиднеј (2000). И во двата пати, земјата беше домаќин на Летни олимписки игри.


Администратор
21/07/2021 13:59