Албанскиот премиер Еди Рама објави дека во првите четири месеци од годинава околу 12.766 новороденчиња добиле бонус за бебе, јави дописничката на МИА од Тирана.

Со владината програмата родителите на првородено дете добиваат бонус во износ од 40 илјади леки (325 евра), за второродено 80 илјади, а за третородено дете по 120 илјади леки. Доколку се близначиња добиваат по ист износ.

Бонус добиваат сите новороденчиња независно дали се родени во или надвор од земјата, кои се запишани во матичната книга на родените во Албанија.

– Вкупно 12.766 новороденчиња во првите четири месеци добија бонус за бебе, што е финансиска награда од Владата за сите новороденчиња. Оваа сеопфатна програма ги поддржува родителите за првороденче со 40.000, второ со 80.000 и 120.000 за трето родено дете, независно каде доаѓаат на свет, во или надвор од земјава. Бонус добиваат сите албански деца кои ќе се евидентираат во МКР на Албанија, напиша Рама на Фејсбук.

Со цел поттикнување на наталитетот Владата донесе програма за еднократен паричен надоместок за новороденче, која почна да се реализира од јануари 2019 година.


Администратор
09/05/2021 01:27