Примерок од првиот стрип во кој се појави суперхеројот Супермен е продаден за 3,25 милиони долари на наддавање на аукциската куќа „Комик-конект“.

Акциониот стрип број 1, првично продаван за по 10 центи во 1938 година, сега е најскапиот стрип во светот. Инаку, приказната е за потеклото на Супермен, односно Кларк Кент, и се смета за почеток на жанрот „суперхерои“.

Се верува дека денес има околу 100 примероци од овој стрип во светот. Овој е пронајден „закопан“ во стари филмски списанија од 1930-тите. Аукциската куќа соопшти дека стрипот е во одлична состојба.

Новиот сопственик е „неименуван купувач“ кој е „релативен почетник во вложување“ во нови патешествија.

Друг примерок од истиот прв број на стрипот беше продаден 2014 година, за 3,2 милиони долари.


Администратор
08/04/2021 12:51