Пред споменикот „Македонија“, подигнат во чест на трагично загинатиот македонски претседател, Борис Трајковски, родната Струмица ја одбележа 17-годишнината од неговата смрт.

Членови на семејството Трајковски, пријатели, претставници на локалната самоуправа, политички партии и здруженија на граѓани со положување цвеќе и поклонување пред неговиот споменик ја искажаа својата почит.

Венец пред споменикот положи и владина делегација предводена од министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски и Роберт Алаѓозовски Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка.

За ликот и делото на претседателот Трајковски, зборуваше градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски.

-За жал, поводот за овој наш собир е одбележувањето на денот на неговото прерано заминување. Тоа го правиме секоја година на денешен ден, за да покажеме и докажеме дека големите луѓе никогаш не умираат, дека тие живеат вечно во спомените на оние кои ги почитуваат вистинските вредности. Денес се поклонуваме пред ликот и делото на вториот македонски претседател, нашиот сограѓанин Борис Трајковски, одбележувајќи 17 години од неговата прерана и трагична смрт, рече градоначалникот Јаневски.

Во рамките на одбележувањето на годишнината од смртта на претседателот Трајковски, Унијата на жени на ВМРО ДПМНЕ од Струмица традиционално засади дрвце до споменикот.


Администратор
26/02/2021 12:58