Придобивките кои ги носи персонализираната медицина и нејзиното влијание врз квалитетот на животот на пациентот, е во фокусот на 44. издание на списанието за одржлив развој „Лице в лице“, кое излегува денеска.

Овој број, како што истакнаа од „Лице в лице“, носи перспектива за постигнување реалност во која секој пациент би бил изложен на здравствена грижа скроена според неговите потреби, неговата болест, и посебниот начин на живеење. Можен е ваков свет, велат и експертите и пациентите кои ги изнесоа своите ставови во новото „Лице в лице“. Веруваат дека иднината на здравствениот систем ќе биде рака под рака со техонологијата, во прилог на обликување квалитетни здравствени услуги.

– Базите со податоци, електронските медицински регистри, клинички испитувања, податоци од мобилни апликации, од редовната практика – комбинирани и соодветно следени, го носат потенцијалот да одговорат на предизвиците на здравствените системи – неодржливоста во поглед на ресурси и на трошоци, неефикасност и стагнација во подобрувањето на здравјето, велат од „Лице в лице“.

Професорката Снежана Смичковска од Универзитетската клиника за онкологија и радиотерапија при УКИМ – Скопје за „Лице в лице“ нагласи дека персонализираната, или прецизната медицина станува опција благодарение на научните сознанија што овозможиле да се сфати како индивидуалниот молекуларен и генетски профил на поединецот е поврзан со специфичните карактеристики на одредена болест. Овие научни сознанија, посочи таа, овозможиле да се предвиди кој медицински третман ќе биде безбеден и ефикасен за одреден пациент, а за друг не.

Министерот за здравство, Венко Филипче, нагласува дека примарниот фокус, во контекст на одржливост на здравствениот систем, треба да биде превенција и/или предикција на болестите.

– Персонализираната медицина е реалност и доколку сакаме напредок, немаме друга алтернатива. Секој пациент треба да добие најсоодветна грижа во вистинско време бидејќи задоцнета грижа значи повеќе последици и, според тоа, трошоци за системот. Доколку имаме индивидуализиран пристап кон здравјето на луѓето уште пред да станат пациенти, и со тоа спречиме појава на одредени болести или, пак, компликации, здравствениот систем може многу да заштеди, а општеството многу да добие, потенцир Филипче за „Лице в лице“.

Главната уредничка на списанието и извршна директорка на Асоцијацијата за истражување комуникации и развој „Паблик“, Климентина Илијевски, наведе дека сме сведоци на напредок на медицинското знаење, научните истражувања на ова поле, технологијата.

– Податоците со кои располагаме и кои може да се соберат може да се насочат, да се спојат во една точка што значи револуција во грижата за пациентите. Дигиталната револуција е неминовна во сите аспекти на живеењето, а во здравството значи нови начини како да собереме, чуваме и обработиме висококвалитетни податоци, кои, поврзани со големи бази на информации од други пациенти, ќе донесат длабоко разбирање за тоа како да се насочи третманот кон посебните индивидуи, вели Илијевски.

Новиот број на „Лице в лице“ е придружен и со старт на кампањата „И јас читам Лице в лице“, во чии рамки јавноста, преку социјалните мрежи, ќе може да проследи серија од видео обраќања на поддржувачи на уличното списание, кои говорат за нивното другарување со „Лице в лице“.

Серијалот видеа е дел од заложбите на „Лице в лице“ да информира за мисијата на списанието, кое, како што споделуваат неговите поддржувачи и читатели, за нив е многу повеќе од само начин за помош на тешко вработливите лица, туку е и прибежиште во мигови кога се во потрага по квалитетна содржина и текстови кои ги поттикнуваат да размислуваат на теми кои неретко се далеку од јавниот дискурс.


Администратор
24/02/2021 12:49