Во ситуација кога уруваме рекорди како држава по смртност на луѓе како последица од заразување со ковид 19, до сега требаше да ги увидиме недостатоците посочува докторот Синиша Стојановски.

-Треба да се вклучи црвен аларм бидејќи спроедено со останатите земји имаме навистина алармантна бројка на смртни случаи.Освен бројка не добиваме никаква инфромација дали тоа се пацинети со голем број на коморбидитети или во кој стадиум и фаза се хоспитализирани.Многу често има поплаки за временскиот тајмин за тестирање.Дали алгоритамот кој што е поставен од МЗ треба да се промени, имавме доволно време дали е функционален.Дефинтиивно треба да се скарти тамијнот за тестирање за да имаме пое голема ефикасност, вели д-р Стојановски.


Администратор
27/10/2020 03:22