Претседателот на Ромската интерпарламентарна организација Срџан Шајн денеска изрази сочувство за смртта на лидерот на Сојузот на Роми, Амди Бајрам, кој почина денеска на 64-годишна возраст.

-Ромската интерпарламентарна организација (РИПО) изразува најдлабоко жалење, бидејќи загуби свој истакнат член и еден од основачите, се наведува во изјавата на Шајн. Се нагласува дека Амди Бајрам дал голем придонес за вклучувањето на Ромите во демократските процеси на одлучување во Северна Македонија, но и на меѓународен план и се додава дека неговата смрт е голема загуба за меѓународното Ромско движење. -Потсетуваме дека Амди Бајрам еден од основачите на РИПО беше првиот претседател на Собранието на оваа организација, во која членуваат Ромите избрани во националните и регионалните парламенти во Европската Унија, се наведува во изјавата на Срџан Шајн, претседателот на Ромската интерпарламентарна организација, со седиште во Виена.


Администратор
25/10/2020 02:21