Претседателот на Шпанската фудбалска федерација (РФЕФ), Луис Рубиалес, денеска изјави дека ќе обезбеди заем на клубови од пониско ниво на локалниот фудбал поради пандемијата од коронавирус, повторувајќи дека се надева оти сезоната ќе биде завршена.

Тој, исто така, на прес-конференцијата за медиуми рече дека сака да разговара со Ла Лига, којараководи со првите две дивизии, за помагање на клубовите. Рубиалес рече дека полупрофесионалните и непрофесионалните клубови за мажи и жени, како во затворен простор, така и на отворено, „ќе добијат кредити во вредност од 4 милиони евра во зависност од нивните плати“. Тој додаде дека заемите ќе бидат без камати и може да се вратат во рок од две години.

– Зборуваме за 4 милиони евра за пониските нивоа на шпанскиот фудбал, но има и професионален фудбал кон кој мора да се свртиме. Ако Ла Лига сака да разговара, време е да направиме пресметки. Работевме да обезбедиме 500 милиони евра финансии, рече тој.

Претседателот на РФЕФ додаде дека федерацијата е подготвена „да седне на масата и да разговара за опциите за финансирање на клубови кои ќе имаат проблеми во иднина“.

– Ако сезоната не заврши до 30 јуни, што е веројатно, ќе има клубови кои нема да добијат 100% од парите што доаѓаат од телевизиските права, посочи тој.

Шпанецот додаде дека може да обезбеди 500 милиони евра „за клубовите од прв и втор ред на кои сега им требаат 15-20 милиони евра“. Рубиалес повтори дека сезоната ќе се обновува „секогаш кога е можно“, но истакна дека „сака да им даде на клубовите кои се борат да преживеат шанса да се спасат себеси и оние што се во битката за промоција“.


Администратор
25/03/2020 22:55