„Тој/таа се мислев дека е за мене“ - ова е реченица што често ја слушаме кога некој поминува низ криза после раскинување. Оваа реченица сигурно сте ја изговориле неколку пати. Факт е, дека сите мислиме дека сме совршен пар со некого. И одеднаш сме збунети кога љубовта престанува.

Можеби одговорот на прашањето што се случува и како од совршен пар доаѓа до раскинување го има Џед Дијамонт, познат психолог кој дошол до некои заклучоци по 40 години истражување.

Џед Дајмонт истакнува дека не е проблем да ја најдеме љубовта на животот, проблемот е што таа не може да опстане затоа што на повеќето луѓе им е тешко да ги поминуваат сите пет фази на љубов и обично остануваат на третата.   1-ва фаза

Првата фаза е заљубување. Тоа е кога облакот на среќата не преплавува. Тоа е време кога се е прилагодено кон партнерот, сите надежи и желби се насочени кон. Тогаш партнерот е идеална личност, недостатоците едноставно не постојат.

2-ра фаза

Втората фаза е кога ќе станете пар. Во оваа фаза, љубовта станува посилна. Честопати, во оваа фаза, паровите одлучуваат да живеат заедно. Често во овој период, паровите избираат да имаат деца. И тогаш верувате дека вашиот партнер е вистинската личност за вас.   3-та фаза

Третата фаза е кога ќе престанете да живеете во облаците на среќата. Ова е фаза кога сфаќате дека веќе не сакате како порано, ги немате тие силни чувства на љубов и среќа. Вашиот партнер станува толку предвидлив и неговото однесување ве вознемирува. Можеби ќе сакате да одморите од заедничкото живеење или да започнете да размислувате дека не сте веќе еден за друг.   4-та фаза

Четвртата фаза создава вистинска, трајна љубов, секако, ако ја надминете третата фаза и не ја прекинете врската. Вашиот ум сега е ослободен од сите илузии поврзани со партнер, личноста до вас не е таа што сте ја замислиле, туку е вистинската личност. Прифатете ги и разберете ги неговите недостатоци.

5-та фаза

Во петтата фаза, вие двајца можете да го промените светот. Ова е последната фаза кога влегувате во силен и траен однос затоа што ги надминавте сите несогласувања и дојдовте до заклучок: вие двајцата можете да го промените светот. Ова значи дека можете да инвестирате заедно и да пронајдете нешто што може да го постигнете  аедно. Ова е фаза каде сте сигурни дека вие сте со вистинската личност.


Администратор
15/10/2019 15:19