НАСА објави планови за две научни мисии во Венера помеѓу 2028 и 2030 година, први во последните неколку децении, за проучување на атмосферата и геолошките карактеристики на т.н. „сестринска планета“ на Земјата.

Американската вселенска агенција тврди дека ќе издвои 500 милиони долари за развој на секоја мисија, која ќе се вика Давинци + (кратенка за Длабоко проучување на благородните гасови на Венера) и Веритас (емисии, радио наука, InSAR, топографија и спектроскопија на Венера) .

Давинци + ќе го мери составот на атмосферата на Венера, во обид да го прошири сфаќањето за тоа како еволуирала, додека Веритас ќе ја мапира површината на планетата од орбитата за да ја разбере нејзината геолошка историја, но исто така ќе помогне да се заклучи како еволуирала многу поразлично од Земјата.

Венера, втора планета близу до Сонцето, е слична на структурата на Земјата, но малку помала од неа, со дијаметар од околу 12.000 километри.

Во последно време, научниците посветуваат помалку внимание на Венера, додека фокусот е на Марс.

Вселенскиот брод на НАСА „Магелан“ дојде до Венера во 1990 година и ја направи првата мапа на нејзината површина.


Администратор
03/06/2021 12:08