Поранешниот советник во Министерството за финансии Бранимир Јовановиќ на својот фејсбук направи кратка споредбена анализа со неколку европски држави и нивната стратегија во однос на енергетскиот сектор во време на коронакриза, а во насока на денешното поскапување на струката во Република Македонија од 7%.

- Шпанија за времетраењето на кризава обезбеди гарантиран пристап до струја, вода и гас за сиромашните, дури и ако не плаќале сметки.

Италија ги суспендираше сметките за струја, гас, вода и ѓубре на 2 месеци.

Белгија им даде на домаќинствата до 100 евра за сметки за струја и 75 евра за сметки за гас.

Словенија ја намали цената на струјата за домаќинствата и малите фирми за 20%.

Кипар ја намали цената на струјата за 10% на 3 месеци.

Македонија ја зголемува цената на струјата за 7,4%, а има највисока сиромаштија и невработеност во Европа, вели Јовановиќ.


Администратор
31/07/2020 22:46