Што е заедничко за Тито, Хитлер и Сталин и што нив тројца ги поврзува со Троцки и Фројд?

Тоа е кафетеријата Централ, во Виена, коja се отворила во 1876 година на приземјето на поранешна зграда на банката и берзата. Денес тоа е палатата Ферстел, а нејзиното име го носи по името на Хајнрих фон Ферстел, архитект. Само во јануари 1913 година, редовни гости во ова кафуле кафе биле - Јосиф Броз Тито, Сигмунд Фројд, Адолф Хитлер, Јосиф Висаринович Сталин и Лав Троцки.

Кафетеријата била затворена по Втората светска војна, а Палатата била повторно изградена во 1975 година, а потоа Кафе Централ повторно бил отворен, иако - во друг дел од зградата. Денес ова популарно кафуле е значајна туристичка атракција.

Не е познато дали овие познати историски личности се сретнале во Централ, но едно е сигурно - по пиењето кафе таму тие го смениле светот.


Администратор
27/06/2020 09:00