Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски ја искоментира изјавата на премиерот Заев дадена со врска на ставот на Бугарските научници дека македонскиот јазик не постои и дека е само бугарски дијалект. Мицкоски вели дека поради лесното тргување со најскапите работи на нашата земја како името, јазикот, идентитетот, културата и традицијата денес сме доведени во ситуација да биде негирано сето тоа.

- Македонскиот јазик постои, тој е посебен и им припаѓа на Македонците и е дел од светското културно богатство како доказ за нашето постоење и идентитет. Сите негации на оваа апсолутна вистина се последица на тоа што власта во Македонија лесно тргува со најскапите работи на нашата земја.

Заев треба да престане да пишува реакции и дава изјави, туку да понесе одговорност за тоа што тој ја внесе Македонија во ваква лоша позиција и отвори врата за вакви теми и прашања. Проблемот е во сигналите дека во Македонија има влада и премиер кој е меко ткиво за вакви негаторски теми и аспирации. Но, вистината е дека од 1990-та до денес немало вакви експлицитни јавни директни негаторски, уценувачки и навредливи ставови кон Македонија.

Воедно би запрашал што добро донесе за земјава виткањето на кичма за ваквите теми и прашања. Виде ли некој бенефит од тоа, освен ако не го земеме во предвид бројчаникот на најбогатото политичко семејство на Балканот, вели Мицкоски.


Администратор
12/12/2019 19:17