Добредојдовте во Грин Бенк, малиот американски град кој стана рај за луѓето што бегаат од дигиталната ера.

Градот во Западна Вирџинија е дом на опсерваторијата на Грин Бенк, стара шест децении, која бара целосна радио тишина за да може да нурне длабоко во вселената.

Поради тоа, услугите за мобилни телефони во Грин Бенк се речиси целосно забранети.

– Со доаѓањето овде и можноста да се оддалечите од интернетот, се случува одредено чистење, што ви дава време да го исчистите умот, вели Ивон Валех, 59-годишна сопственичка на продавница за подароци, која се пресели во градот пред шест години.

За да ја заштити работата на опсерваторијата – како и операциите на блиската шпионска инсталација – американската влада ја создаде Националната радио тивка зона во 1958 година.

Оваа зона наметнува ограничувања за радио бранови направени од луѓе на 13.000 квадратни милји околу Грин Бенк. Овие ограничувања вклучуваат сигнали за мобилни телефони и WiFi рутери.

Помирна зона

Туристичките службеници од државата Западна Вирџинија ја промовираат областа – дом на помалку од 200 луѓе – како „крајна дигитална детоксикација“.

– Во денешниот свет каде што никогаш не можеме да поминеме повеќе од една или две минути без да го слушнеме звучниот сигнал или зуењето на технолошки уред, ова е местото каде што можете да отидете за да се извлечете од сето тоа, вели Челзи Руби, државна секретарка за туризам.

Ова одекнува во земја како САД, каде што 85 проценти од возрасните имаат паметен телефон, а речиси третина од луѓето рекле дека се „скоро постојано“ онлајн.

– Посетувате, слушате други луѓе, вели Ненси Шоуалтер, 78-годишна туристка од Индијана, која е во посета на опсерваторијата.

– Мислам дека е прекрасно. Мислам дека повеќе луѓе треба да го направат тоа.

Но, не се согласуваат сите.

Жителот на Грин Бенк, Патрик Колман (69), тврди дека недостигот на мобилни услуги е опасен и треба да му се стави крај.

– На луѓето што живеат во оваа област им е забранета безбедна мрежа, вели сопственикот на мотел, наведувајќи ги како пример сообраќајните несреќи во оддалечените области што „би можеле да ги остават луѓето заглавени“.

Услугите за мобилни телефони се достапни во блискиот скијачки центар Сноушу, кој привлекува илјадници туристи во текот на зимските месеци.

Поради тоа, вредностите на имотите во околната област Покахонтас во изминатата деценија се зголемија тројно од националната стапка.

– Можеби тие многу сакаат да добијат Волмарт и Крогер токму овде и сите работи на кои се навикнати во животот, вели долгогодишниот локалец Џорџ Дијке, мислејќи на приливот на надворешни лица.

– Не знам дали целиот свет мора да биде таков, додава Дејке, кој води коњички клуб.

Но, како и многу нови жители во Грин Бенк, Нед Догерти дојде во градот затоа што беше заинтригиран од неговиот помалку поврзан начин на живот.

– Дојдов овде со надеж за помирна зона, место без WiFi, вели 38-годишниот наставник. „Сите посакуваат ова да беше Шангри-ла на тишината“.

Но, тој вели дека постои подиректен начин да се воспостави контрола врз дигиталниот живот.

– Не морам да го користам телефонот, без разлика каде живеам. Ако сакам да го исклучам, морам да го сторам тоа сам. И мислам дека сите знаеме дека треба.


Администратор
19/10/2021 11:28