Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска нагласи дека ги отфрлил сите наводно компромисни предлози во врска со ситуацијата на Косово. Според него, нема да разговара за тоа, но не наведе кога пристигнале предлозите или што било понудено, јави Бета.

Тој додаде дека трпението на Србија не е неограничено, дека „се може да се направи со сила, но дека Србите нема да се согласат со тие потези“.

„Ако продолжи да се загрозува имотот на Србите од северот на Косово, ќе ги повикаме КФОР и НАТО да ги заштитат животите и имотите на српското население, но нема да дозволиме погром и прогон во 2004 година“, рече Вучиќ.

Тој изјави дека денешната акција на косовската полиција, која од возилата со статусно неутрални регистарски таблички „КС“ ги запленувала регистарските таблички на северот на Косово, е спроведена спротивно на договорот од Брисел, и дека „акцијата беше спроведена без никаков договор со никого“.

Тој најави утре одржување на седница на Советот за национална безбедност.


Администратор
21/09/2021 00:22