Министрите за надворешни работи на Словенија, на Хрватска и на Италија денеска во Брдо кај Крањ денеска потпишаа заедничка изјава за заштита на северениот дел на Јадранско Море.

Шефот на словенечката дипломатија Анже Логар по потпишувањето на Договорот со хрватскиот и италијанскиот колега Гордан Грлиќ Радман и италијанскиот Луиџи ди Маџо, истакна дека се донесени заклучоци за зајакнување на соработката меѓу трите земји во заштитата на Јадранско Море, што според него е основна рамка за зајакнување на соработката во областите од заеднички интерес.

На својот претходен состанок одржан на 19 декември минатата година во Трст, министрите се согласија дека Јадранско Море е мост кој ги обединува сите народи од подрачјето и е извор на напредок за сите. Тие исто така се договорија за интегриртан пристап за заштита на животната средина и за одржлив развпј.исто така се согласија дека Јадранот како затворено море со интензивен сообраќај и ранлив екосистем има потреба од интегриран пристап кон заштитата на животната средина и одржлив развој.


Администратор
21/04/2021 16:16