Довербата во традиционалните медиуми опадна на најниско ниво во историјата, и многу професионалци од медиумите се решени да направат нешто во врска со тоа.

Вербата во централните институции на општеството, особено во владата и медиумите, е лепак што го одржува општеството заедно. Тој лепак видливо се раствора пред една деценија и сега, за многу милиони Американци, исчезна целосно.

Според бројките: За првпат досега, помалку од половина од сите Американци имаат доверба во традиционалните медиуми, според податоците од годишниот барометар за доверба на Еделман, споделени исклучиво со Аксиос. Довербата во социјалните медиуми достигна историско најниско ниво од 27 отсто.

56% од Американците се согласуваат со изјавата дека „Новинарите и репортерите намерно се обидуваат да ги доведат во заблуда луѓето укажувајќи на работи за кои тие знаат дека се лажни или груби претерувања“.

58% сметаат дека „повеќето информативни медиуми повеќе се занимаваат со поддршка на идеологија или политичка позиција отколку со информирање на јавноста“.

Кога Еделман по изборите повторно ги анкетираше Американците, бројките се влошија уште повеќе, со 57 отсто од демократите им веруваа на медиумите и само 18 отсто од републиканците.

Овие бројки одекнуваат низ остатокот од светот: Тие главно не се функција на војната на Доналд Трамп против „лажните вести“.

Како што вели ловецот на гласини за вакцини, Хајди Ларсон, „немаме проблем со дезинформации, имаме проблем со доверба“.

Информативните медиуми историски се потпирале главно на приходите од рекламирање, а бидејќи тие долари се повеќе се слеваат кон Гугл и Фејсбук, тоа создаде институционална слабост што се покажува во податоците за доверба.

Свртувањето на падот е чудовишна задача – и што ја презедоа некои новинари и новински организации. Ќе им треба помош – можеби од извршните директори во компании во САД.

Недовербата кон медиумите сега е централен дел од личниот идентитет на многу Американци.

Поранешниот уредник на „Фајненшл тајмс“, Лионел Барбер, зборува за фактичкото известување како средство за „враќање на довербата на читателската публика“.

Аксиос има наведена мисија да „помогне во враќањето на довербата во вестите засновани на факти“.

Колумнистката на „Вашингтон пост“, Маргарет Саливан, пишува дека „нашата цел треба да биде подалеку од тоа да ги ставаме само вистинските информации пред јавноста. Треба да се потрудиме истите да бидат широко прифатени“.

Медиумите можат да продолжат да известуваат за сигурни факти, но тоа нема да го сврти трендот самостојно. Она што е потребно се доверливи институции видливо да ги прифаќаат информативните медиуми.

Извршните директори се наоѓаат или се во близина на врвот на списокот на доверливи институции на Еделман.

Според бројките: 61 отсто од гласачите на Трамп велат дека му веруваат на извршниот директор на нивниот работодавач. Тоа се споредува со само 28 отсто кои имаат доверба во владините водачи и само 21 отсто кои им веруваат на новинарите.

Заклучок: Извршните директори долго време се поставуваа како луѓе во можност да ја надградат физичката инфраструктура на Америка. Сега е време тие да ја искористат довербата што ја изградија за да помогнат во обновата на нашата граѓанска инфраструктура.


Администратор
24/01/2021 09:06