Кипар се спротивстави на зголемениот притисок да ги одобри санкциите на ЕУ против Белорусија пред денешниот самит на врвот, и повикува на санкции против Турција против дупчењата во Средоземно Море.

Медиумите објавија дека на денешната средба во Брисел лидерите на останатите земји членки на ЕУ ќе треба да се соочат со Кипар, кого го обвинуваат дека одобрува воведување на економски санкции против Белорусија.

Нацрт заклучоците од состанокот наведуваат дека лидерите на ЕУ го осудуваат неприфатливото насилство врз мирните демонстранти во Белорусија и не ги признаваат резултатите од изборите, нагласувајќи дека треба веднаш да бидат изречени „ограничувачки мерки“.


Администратор
01/10/2020 21:46