УЕФА објави список на специјални мерки за одржување на меѓународни натпревари во контекст на пандемијата на коронавирусот. Тие се однесуваат на плејофот за пласман на Евро 2020.

Ако група на играчи е во карантин поради коронавирусот, тимот сепак ќе мора да влезе на теренот доколку има 13 или повеќе играчи, од кои едниот е голман. Во исто време, тестовите на преостанатите фудбалери за КОВИД-19 мора да бидат негативни, и тие самите мора да имаат право да играат специјално за оваа земја.

Доколку има помалку од 13 играчи, натпреварот ќе го одложи УЕФА за друг датум. Средбата исто така може да се премести на неутрално поле доколку се смета за соодветна.

Во случај на инфекција со коронавирус, судија на УЕФА може, по исклучок, да назначи нова судиска екипа што не е на списокот на УЕФА или од иста земја како една од репрезентациите.


Администратор
24/09/2020 22:07