Бевме вчера после 9 на посета, пред прозорец во кумановското инфективно одделение и зборувавме со неа и со синот. Таму вообичаено нема посети за пациентите. Ни се жалеа дека не добиваат ништо од службата иако бараат и вода. Тогаш во еден момент на жената и се слоши, синот кој беше постојано со неа се обидуваше да и помогне и да ја реанимира. Дојдоа лекари на испомош, откако синот и викаше за помош. Кога стигнавме до влезната врата, никој не излезе да ни каже ништо. Помина чистачката и кога разбра дека сме за неа, ни кажа „бог да ја прости“, изјавија за Телма најблиските на починатата.

Синот по смртта на својата мајка, првин е префрлен на скопска пулмологија но откако беше објавено дека станува збор за случај со корона тој е префрлен на скопската инфективна клиника. Роднините барале и мајката претходно да биде однесена во Скопје, но кумановските лекари им кажале дека бидејќи тестовите им се негативни на корона и поради тоа не може да ги префрлат во инфективната клиника во Скопје.

И во документот кој им е издаден како потврда за смрт стои дека е причината за смрт е Cardiac arrest.

Семејството дознало за корона за време на погребот денеска кога полиција дошла и им кажала со назнака дека погребот треба и да се одложи. Но после два часа им било дозволено да ја погребаат починатата. Претходно кога ја земале од болница никој не им кажал ништо и лекарите тврделе дека не станува збор за корона. Не е извршена ниту обдукција затоа што семејството не се сложило со барањето. Телото било во капела преку ноќ и тогаш и е земен примерок за ново тестирање кое било позитивно на корона, иако роднините се сомневаат поради претходните негативни резултати.

Целиот текст можете да го прочитате на Telma.com.mk


Администратор
22/03/2020 20:57