Француското Mинистерството за земјоделство соопшти дека постои „многу силно сомневање“ за постоење на вирус на домати во оранжерија во Финистер. Оваа болест наречена „доматен кафеав рапав овошен вирус“ или ToBRFV во нејзината скратена верзија, предизвика хаос во сите земји каде што тој се појави, јави дописникот на МИА.

Официјалните резултати се очекува да бидат објавени наскоро од страна на националната референтна лабораторија. Во меѓувреме, оранжеријата е ставена во целосен карантин со забрана за пристап. Уништувањето на сите растенија со домати во заразените стакленици ќе се изврши „штом официјално се потврди жариштето на вирусот“, соопшти Министерството.

Според Агенцијата за здравствена безбедност (АНСЕС), вирусот на домат може да зарази до 100% од растенијата на местото за производство, што го прави страшен за земјоделските култури со голема густина на садење, како што се земјоделските култури. Сепак, тој вирус нема никакво влијание врз луѓето. Може да се пренесе преку заразено семе, растенија и овошје и да преживее на отворено долго време.

Овој вирус за прв пат беше забележан во Израел во 2014 година, потоа беше пронајден во 2018 година на доматските култури во Мексико, САД, Германија и Италија и, конечно, во 2019 година во Холандија, во Велика Британија и Грција.

Интересно е дека француските здравствени власти издадоа предупредување само пред неколку недели за опасноста од овој вирус на доматите, кој многу лесно се пренесува не само на доматите, туку и на пиперките, петунии, модар патлиџан и тутун: наречен ToBRFV (Вирус на овошје од домати Браун ругози).

Засега не е пронајдено ниту хемиско, ниту биолошко средство за борба против вирусот, единственото решение е целосно уништување со горење на заразените растенија и плодови


Администратор
17/02/2020 15:23