Процесот на преместување мигранти и бегалци од прифатниот центар Вучјак кај Бихаќ почнува денеска, по што кампот ќе биде затворен, како што беше најавено по минатонеделната средба на министерот за безбедност на Босна и Херцеговина, Драган Мектиќ и премиерот на Унско-санскиот кантон, Мустафа Ружниќ.

Според Мектиќ и Ружник, мигрантите треба да бидат привремено префрлени во центрите Ушивак и Салаковац се додека не се реновира касарната „Блажуј“ кај Сараево, по што сите ќе бидат преместени.

Меѓународната организација за миграција (ИОМ) вели дека прво е потребно да се процени колку човек сака доброволно да се пренесе во други прифатни центри и дека повеќе информации ќе бидат достапни во наредните два дена.

Ал Џазира јави синоќа од кампот Вучјак дека „засега, ништо не укажува на тоа дека кампот ќе се трансформира и дека мигрантите и бегалците ќе бидат пренесени на други локации“.


Администратор
09/12/2019 11:43