Унгарија ќе биде принудена да „употреби сила“ на својата јужна граница со Србија за да ја заштити ЕУ границата доколку Турција ја оствари заканата и да ги „отвори вратите“ за мигрантите кон Европа, изјави унгарскиот премиер Викатор Орбан.

Тој рече дека во моментов 90.000 луѓе се обидуваат да стасаат во ЕУ преку „балканската рута“, дополнувајќи дека нивниот број наскоро ќе надмине 100 илјади.

– Ако Турција пушти дополнителни стотина илјадници мигранти, ќе мора да употребиме сила за да ја заштитиме унгарската граница и српско-унгарската граница, прицезираше Орбан.


Администратор
17/10/2019 13:07