Секој ловец за отстрелана дива свиња ќе добие награда од 1.000 денари и ќе може да го задржи месото.

– На ловиштата кои не се под концеција на ловните друштва, острелот ќе го врши Армијата која во рок од три дена треба да подготви план. Армијата ќе помага и во ловиштата каде што ловните друштва нема да успеат да го ивршат предвидениот отстрел, изјави вицепремиерот Анѓушев.

Питомите свињи, пак, кои не се под биосигурносни мерки ќе треба да се заколат, а сопствениците ќе добијат надомест од 3.000 денари и ќе можат да го задржат и користат месото.

Ќе треба да бидат отстранети и свињите кои се хранат на дивите депонии, за што мерките треба да преземат општините.

Агенцијата за храна и ветеринарство ќе забрани трговија со живи свињи на пазарите, а Царинската управа ќе ја засили контролата на патничкиот сообраќај на граничните премини и нема да дозволува внес на месни прозводи во земјава.

Анѓушев додаде и дека Северна Македонија е прва држава што презема радикални мерки пред појавата на болеста.

Извор на вирусот на оваа опасна болест која ги погодува домашните и дивите свињи се заразените, болните или угинати животни, заразената храна и отпадоци од храна, опрема, возила, облека и мекиот крлеж како биолошки преносител на болестa.

Африканска свинска чума, освен во Бугарија, од пред една седмица е потврдена и во Србија. Ја има и во уште дваесеттина други земји, а се шири и зема се поголеми размери.


Администратор
20/08/2019 16:51