Британските пратеници на 15 јануари вечерта ќе гласаат за договорот на премиерката Тереза Меј и ЕУ за Брегзит, соопшти денеска опозициската Лабуристичка партија, повикувајќи се на предвидениот план за расправа.

Петдневната расправа за договорот ќе почне утре, а се очекува дека ќе заврши со повеќе гласања, од кои секое би можело да биде пресудно за надежите на премиерката дека ќе добие одобрување од Парламентот кое е потребно за да продолжи со спроведување на својот план за Брегзит.

Меј пред два дена изјави дека доколку Парламентот не го прифати договорот за Брегзит, Британија ќе се најде на непозната територија.

– Ако договорот не биде усвоен на претстојното гласање, тогаш всушност ќе бидеме на непозната територија. Не мислам дека некој може точно да каже што ќе се случи во врска со реакцијата што ќе ја видиме во Парламентот, рече Меј.

Таа ги демантираше наводите дека по вторпат ќе го одложи гласањето за договорот за излез од Европската унија.

Британија би требало формално да ја напушти ЕУ во март годинава.


Администратор
09/01/2019 01:24